понеділок, 7 лютого 2022 р.

Цікаві факти про Діккенса

Ча́рльз (або Ча́рлзДжон Га́ффем Ді́кенс   англійський письменник, один із найпопулярніших романістів вікторіанської епохи, відомий політичний агітатор.

1.      Народився майбутній літератор 7 лютого 1812року  у великій родині. У його батьків було восьмеро дітей, з яких він був майже найстаршим.

2.      У дитинстві Чарльз Діккенс навчався в баптистській школі.

3.      Першим місцем роботи майбутнього письменника, ще в юності, стала фабрика по виробництву вакси, тобто гуталіну.

4.      Коли Діккенс був ще дитиною, сім’я переїхала в Лондон. Однак, життя в столиці виявилася дорогою, що в підсумку призвело до того, що батька Чарльза посадили у в’язницю за борги. До того ж дружину заарештували разом з ним.

5.      Так як його батьки перебували у в’язниці, у свої вихідні Чарльз Діккенс жив там же, з ними. В інший час він жив на роботі.

6.      Невідомо, як могли б скластися життя Діккенса, якщо б не спадщину, отримане його батьком під час перебування у в’язниці. Це дало йому можливість звільнитися, а згодом навіть знайти непогану роботу в якості репортера в газеті.

7.      Незважаючи на те, що сім’я його отримала свободу, за наполяганням матері Чарльз Діккенс був залишений жити і працювати на фабриці, де він працював. Судячи з його біографії, цей факт глибоко поранив його, і наклав відбиток на все подальше життя.

8.      Після роботи на фабриці він вивчився на клерка і працював в адвокатській конторі. Але першою роботою Чарльза Діккенса, наближеної до літератури, стала праця в якості газетного репортера.

9.      Першими його творами стали нариси в газеті.

10.  Роман «Посмертні записки Піквікського клубу», перший з написаних Діккенсом, приніс йому гучну славу і успіх.

11.  Знаменитий письменник Оскар Уайльд невисоко оцінював творчість Діккенса.

12.  Володіючи чудовою дикцією і акторською майстерністю, один час Діккенс заробляв додаткові гроші на літературних вечорах, де він читав свої твори для глядачів.

13.  Ще за життя Чарльз Діккенс став найпопулярнішим англомовним редактором у світі.

14.  У Діккенса була досить дивна особливість, яка супроводжувала його протягом усі життя — він іноді впадав в транс і переставав реагувати на все, що відбувалося навколо.

15.  У США книги Чарльза Діккенса також були дуже популярні, але роман «Мартін Чезлвит», в якому высмеивалось американське суспільство, викликав цілу бурю обурення в його адресу.



1.      Всього з-під пера Чарльза Діккенса вийшло 16 повновагих романів і безліч творів поменше.

2.      Народжений у великій родині, Чарльз Діккенс любив дітей. У нього їх було цілих 10.

3.      Лондонський будинок, в якому він жив, в даний час є музеєм його імені.

4.      У своєму заповіті Чарльз Діккенс просив не ставити йому пам’ятників. Однак, його воля була порушена, і пам’ятники йому зараз є в чотирьох країнах.

5.      За життя Діккенс не раз говорив, що бачить і чує персонажів своїх книг, коли описує їх в рукописах.

6.      Твори Діккенса багато разів ставали об’єктами екранізацій. Всього фільмів, мультфільмів та серіалів за мотивами його творчості було знято близько ста вісімдесяти.


Немає коментарів:

Дописати коментар